IT-sector: vrouwen aan de macht?

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019

Het aantal vrouwen in de IT-sector groeit twee keer zo snel als in de privé-sector. “Een nuttige en nodige trend,” vindt Christoph Maassen, stichter van iStorm, het onderdeel binnen de Select Groep gespecialiseerd in IT-rekrutering.Vorig jaar gingen 3,3 procent meer vrouwen aan de slag in de technologische industrie, het hoogste percentage van de voorbije drie jaar. Dat is zo’n 1,4 procentpunten meer dan het mannelijke aandeel, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie Agoria.

“Hoewel het aantal vrouwen in de ICT sector vandaag nog altijd ruim onvoldoende is, is dit toch een positieve trend,” zegt Christoph Maassen, directeur van iStorm.

Dat steeds meer vrouwen kiezen voor een technologische loopbaan, heeft volgens Christoph te maken met de manier waarop de branche zich ontwikkelt. “ICT is geëvolueerd van een backoffice dienst tot een belangrijk onderdeel binnen bedrijven die competitief willen blijven,” zegt hij.

“Ondertussen zijn we ver verwijderd van de tijd waar ICT-afdelingen zich in kelders bevonden en waar er bijna geen communicatie was tussen de ICT’ers en de rest van het bedrijf.”

Ook de inhoudelijke veranderingen binnen de sector lijken steeds meer vrouwen aan te trekken. “Er is veel vraag naar functies die niet enkel een goede kennis van ICT vereisen, maar ook zakelijke vaardigheden, zoals business of functional analysts,” zegt Christoph. “Voor deze functies zijn soft skills zeer belangrijk. Zelfs ontwikkelaars moeten nu vaak ook de zakelijke kant begrijpen, wat in het verleden niet altijd het geval was.”

Mannenwereld?

Procentueel gezien is de IT-sector nog altijd een mannenwereld, ook al groeit het aandeel vrouwen gestaag. Vandaag zijn zo’n 82 procent van de ICT-specialisten in België mannen. Van de 214.000 ICT’ers in ons land, zijn er 39.000 vrouwen.

Ook al heeft de sector nood aan zowel meer mannen als vrouwen (ICT-specialisten behoren tot de meest gevraagde profielen op de arbeidsmarkt) zijn er in de toekomst volgens Christoph meer initiatieven nodig die gericht zijn op vrouwen. “Campagnes die de vrouwen in de sector promoten zijn zeker een meerwaarde,” zegt hij. “We moeten af van dat imago dat IT nog altijd alleen een mannenwereld is.”